Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Το Όραμα, το Σχέδιο και οι Προτάσεις για ένα Πιο Ανθρώπινο Πανεπιστήμιο…



Το Όραμα, το Σχέδιο και οι Προτάσεις για ένα Πιο Ανθρώπινο Πανεπιστήμιο…

Ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν παραμένει και δεν πρέπει να παραμένει στάσιμος. Το Πανεπιστήμιο ως θεμέλιο της γνώσης και της επιστήμης, ως ποταμός διακίνησης ιδεών, ως οχυρό διασφάλισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας ήταν, είναι και θα είναι κατεξοχήν προοδευτικός χώρος, ο οποίος συνεχώς αλλάζει και ανανεώνεται προς όφελος του ανθρωπισμού, των πολιτών, της κοινωνίας. Μια απλή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν επιβεβαιώνει ότι από τα Ιδρύματα αυτά, των οποίων σήμερα εμείς αποτελούμε μέλη, ξεχύθηκε η δημοκρατία στους δρόμους, μέσα από αυτά ήρθε η αλλαγή στην κοινωνία, μέσα από εδώ κατορθώθηκε η πρόοδος στην ανθρώπινη ζωή. 
Στις μέρες μας, βέβαια, οι διεκδικήσεις αυτές έχουν πάψει πια να υπάρχουν αφού έχουν βρει το δρόμο της υλοποίησης. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι εκλείπει οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση (και ιδίως από την πλευρά των φοιτητών), ότι έχουμε απολέσει τη δίψα μας για προτάσεις και ανατροπές. Οι διεκδικήσεις αυτές σήμερα έχουν ως επίκεντρό τους το όραμα για ένα πιο Ανθρώπινο Πανεπιστήμιο, δηλαδή ένα Πανεπιστήμιο που εξυπηρετεί αρχικά τις ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας και όχι των κερδών και της επιχείρησης, που σέβεται τον αδύνατο, που παρέχει ίσες ευκαιρίες και ίδιες δυνατότητες σε όλους, που αποτελεί λίκνο της σφαιρικής παιδείας και του πανανθρώπινου πολιτισμού. 
Το όραμα για ένα πιο Ανθρώπινο Πανεπιστήμιο γίνεται συγκεκριμένο σχέδιο με τη βούληση και την επιμονή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το σχέδιο γίνεται πράξη μέσα από τα όργανα συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου όταν μετά από κατάθεση συγκεκριμένου αιτήματος από κάποιο μέλος του εν λόγω οργάνου, συζητείται η πρότασή του.

Η ΠΑΣΠ Φιλοσοφικής διεκδικέι:
·         -Έγκαιρη ανακοίνωση της ύλης των μαθημάτων και ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του τμήματος.
·         24ωρο σπουδαστήριο για την καλύτερη προετοιμασία των φοιτητών ειδικότερα σε περιόδους εξεταστικής
·         -Να μας δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε τα γραπτά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εξέτασης και να μας δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις από τον καθηγητή.
·         -Εναλλακτικές μορφές εξέτασης με προαιρετικές και απαλλακτικές εργασίες.
·         -Εισαγωγή μαθήματος πληροφορικής, ως ελεύθερη επιλογή στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος .Χορήγηση αναγνωρισμένου διπλώματος γνώσης υπολογιστών (ECDL).
·         -Υποχρεωτική πτυχιακή εργασία στο τμήμα, ώστε να βοηθά στη βελτίωση του βαθμού πτυχίου του φοιτητή.
·         -Ανάρτηση σημειώσεων στο e-class από όλους τους καθηγητές, ώστε όλοι οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση.
·         Υποχρεωτική  πρακτική άσκηση για όλα τα τμήματα της Φιλοσοφικής ώστε ο φοιτητής να έχει καλύτερη κατάρτιση στο  μελλοντικό αντικείμενο ενασχόλησής του

 ΠΑΣΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                 

"Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί εγώ θα φταίω". Νίκος Καζαντζάκης






(Τα αιτήματα κατατέθηκαν στην Κοσμητεία της Σχολής σήμερα 29/10/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου